Térdfájdalom – tünetek és megelőzés

A Stannah-nál tisztában vagyunk azzal, hogy a térdfájdalom nagyban befolyásolhatja az ügyfeleink mindennapjait és függetlenségét. Ezért fontos a megelőzés is.

Írta: Stannah

A térdfájdalom a csökkent mozgásképesség egyik fő kiváltója

Ha Ön, vagy bármelyik ismerőse komoly térdfájdalommal küzd, amit vagy térdsérülés vagy  oszteoartritisz, esetleg reumatoid artritisz vált ki, akkor tudni fogja, hogy mennyire kellemetlen és fájdalmas lehet elsétálni a következő sarkon álló kisboltig, elvégezni a mindennapi teendőket, ki- és beszállni a fürdőkádba vagy lépcsőzni – és ez csak néhány példa.

Egy térdsérülés idővel javulhat, az ízületi gyulladás okozta térdfájdalom azonban egy degeneratív folyamat. Néha egy térdsérülés is járhat korai oszteoartritiszes tünetekkel a sérült térdízületben.

Ez talán nem is annyira meglepő, hiszen mindannyian ismerünk legalább egy embert, aki sérülés, ízületi gyulladás vagy csontritkulás miatt térdfájdalomtól szenved. Miközben az tagadhatatlan, hogy az életkor növekedésével a test is elöregszik, ez még nem jelenti azt, hogy nem lehet tenni ellene.

Ahogy öregszünk, egyre többet gondolunk azokra, akik ízületi gyulladással küzdenek, és gyakran azt találgatjuk, hogy vajon hogyan képesek megküzdeni a fájdalommal és a mozgási nehézségekkel. A Stannah-nál kivételes helyzetben vagyunk, ugyanis nap mint nap találkozunk a vásárlóink megindító és megható történeteivel – ők igazi hősök! Az ő élettörténeteiken keresztül jobban megismerhetjük, hogy miken mennek keresztül, különösen azt, hogy a térdízületi problémáik mekkora hatással vannak a mindennapjaikra.

Az emberek miért olyan fogékonyak a térdfájdalomra és a térdsérülésekre?

Ez a legfontosabb kérdés!

Tudományos szempontból vizsgálva a kérdést, Jennifer Ackerman a National Geographic Magazine-ban a két lábra állás egyik hátulütőjének nevezte a dolgot. Mindez a következőket jelenti: „Könnyedén és hosszú ideig tudunk állni, menni és futni, de közben megfájdul a lábunk és megsérülhet a térdünk; forgatni és csavarni tudjuk a gerincünket, a többségünk azonban mégis hátfájdalmaktól szenved valamikor az élete során.”

„Mi, emberek, lemondtunk a stabilitásról és a sebességről.”Lemondtunk a lábfej fogóeszközként való használatáról.Helyette szivacsos csontokat és törékeny ízületeket kaptunk.Jennifer Ackerman

Az emberi test nem alkalmazkodott teljesen a felegyenesedett tartáshoz.

Ez azt jelenti, hogy az emberi test nem alkalmazkodott teljesen a felegyenesedett tartáshoz.

Akár kíváncsiságból nyitotta meg ezt a blogot, akár azért, mert már most is térdfájdalomtól szenved, kérjük, olvasson tovább: Megválaszoljuk a térdfájdalommal kapcsolatos kérdéseit, elmagyarázzuk, milyen folyamatok okozzák a térdízületek romlását, és adunk néhány tippet arra, hogy ez a folyamat hogyan előzhető meg.

Mi a térd funkciója?

Jennifer Ackerman “The Downside of Upright” (A felegyenesedés hátulütői) c. esszéjében Scott Dye térdspecialistát idézi, aki szerint a térdízület egy „360 millió éves testrész, amely minden tekintetben eleget tesz a feladatának, hogy elossza a súlyt a lábak között.” A felegyenesedéssel azonban sokkal nagyobb teher nehezedik a térdünkre, a bokánkra és a lábunkra. A térdízület az egyik legsérülékenyebb ízület az emberi testben, az ezzel kapcsolatos kezelési költségek pedig évi egymillió dollárra is rúghatnak.

„A térddel kapcsolatos orvosi beavatkozások összköltsége évente egy millió dollár.”

Ez ijesztő lehet azok számára, akik térdfájdalommal küzdenek, vagy valamelyik szerettük miatt aggódik, és nem is ok nélkül: a térdfájdalom vagy egy térdsérülés akár a térdek mozgásképességét is akadályozhatja, miközben ez a testrészünk felel a test stabilitásáért és hajlékonyságáért. A térd teszi lehetővé a lábak behajlítását is. A hajlékonyságra szükségünk van ahhoz, hogy álljunk, sétáljunk, fussunk, térdeljünk, ugorjunk, megforduljunk – vagyis hogy zavartalanul élhessük a mindennapjainkat.

A térd azonban nem egyedül dolgozik, más testrészek is segítenek abban, hogy elvégezzék a dolgukat:

 • A csontok
 • A porcok
 • Az izmok
 • Az ínszalagok
 • Az ínak

Ha a fenti testrészek bármelyike is megsérül, az komoly térdfájdalmat okozhat.

Egyesek teljesen átadják magukat a fájdalomnak, és az azzal járó negatív érzelmeknek, míg mások inkább a kiváltó okokat próbálják megtalálni, valamint meg akarják tudni, mit tehetnek azért, hogy jobban érezzék magukat.

Mi okozza a térdfájdalmat?

A fájdalom is az evolúció egyik eredménye. Ilyenkor az agyunk üzenetet küld, hogy figyeljünk, mert valami nem stimmel a testünkkel, és ezzel kezdeni kellene valamit.

„A fájdalom egyik alapvető eleme, hogy magyarázatot akarunk találni rá” írja Anne Carson Plainwater című kötetében.

Jelen esetben koncentráljunk arra, hogy mi okozza a térdfájdalmat. A térdfájdalom nemtől és kortól függetlenül bárkit érinthet, függetlenül attól, hogy élete melyik szakaszában tart. Azonban az időskor beköszöntével egyre gyakoribbá válik.

Az alábbi térdsérülések komoly térdfájdalommal járhatnak:

 • A térd szerkezetét tartó és támogató ínak és ínszalagok hirtelen csavarodása, megfeszülése vagy elszakadása,
 • A meniszkusz (gumis állagú, félhold alakú porclemez, ami a térdet párnázza ki) szakadása
 • A térdkalács (körkörös-háromszöges csont, amely a combcsonthoz csatlakozik) törése
 • A térdkalács ficama
 • A térd ismétlődő vagy hosszan tartó megerőltetése (pl. lépcsőzés, kerékpározás, futás, ugrálás) miatti vagy műtétet követő gyulladás

A sportolók és azok, akik a munkájuk miatt ismétlődő mozdulatokkal terhelik meg a térdüket, nagyobb eséllyel szenvedhetnek térdsérülést.

Ráadásul a lista itt még nem ért véget.

Azt csak találgatni tudjuk, hogy mi okozhatja a térd ízületi gyulladását. A kutatók a következő tényezők kombinációit tartják elképzelhetőnek:

 • Izomgyengeség
 • Súlygyarapodás (elhízás)
 • Öröklődés
 • Az ízület sérülése vagy ismételt megerőltetése
 • Hidegnek való folytonos kitétel

Öregedés.

 

Mi a különbség a reumatoid artritisz (RA) és az oszteoartritisz (OA) között?

v

Az ízületi gyulladás leggyakoribb típusai

A térd ízületi gyulladását valójában számtalan tényező kiválthatja. Közülük a reumatoid artritisz (RA) és az oszteoartritisz (OA) a leggyakoribbak:

 • Oszteoartritisz inkább az idősekre jellemző, és gyakorlatilag minden ember megtapasztalja. Idővel ugyanis a térdünk elkezd gyengülni. A térd a folyamatos használattól „elkopik” (ezért hívják degeneratív vagy kopásos ízületi betegségnek), azaz a térd csontjai közötti párnázott réteg vagy a porcok elkopnak, elvékonyodnak. A csontelváltozások is növelik az oszteoartritisz kialakulásának esélyét a térdben, mert az ízületek már eleve rosszul álltak össze, és egyes porcok hibásak lehetnek.
 • A reumatoid artritisz egy gyakori autoimmun betegség, amelynek legfőbb tünete az állandó ízületi gyulladás.A betegség a két oldal ízületeit szimmetrikusan támadja meg, ízületi károsodással és az immunrendszer reakciójával jár.A térd ízületi gyulladása egy olyan gyulladás, amely a térd ízületében alakul ki. A reumatoid artritisz okozta gyulladás fokozatosan építi le a térdízületet körülvevő porcokat és csontokat.

 

Noha ez a két betegség az ízületi gyulladás két különböző fajtája, sokban hasonlítanak egymásra, de a tüneteik között sok az eltérés. Vegyük is őket szemügyre:

 • Az RA az ízületeket és az azt körülvevő izmokat támadja, az OA pedig csak az ízületeket.
 • Az RA genetikusan örökíthető, és az ember életében bármikor jelentkezhet, míg az OA általában csak időskorban alakul ki.
 • Az RA a térdízület gyors és rohamos leépülését okozza, az OA-t egy lassabb degeneratív folyamat jellemzi.
 • Az RA sokkal súlyosabb, mint az OS.

Melyek a térd reumatoid artritiszének tünetei?

Az RA kezdeti szakaszában nehezen diagnosztizálható, és most talán felmerül Önben a kérdés: Melyek azok a tünetek, amelyekre oda kell figyelnem?

A tünetek leginkább reggel, vagy hosszabb, pihenéssel töltött időszak után jelentkeznek. Például:

 • Az ízületek reggeli merevsége:Az OA okozta térdízület-merevség egy fél óra alatt elmúlik, az RA esetében akár a nap nagyobb részében is jelen lehet.
 • A térd porcaielkezdenek leépülni, és járás közben a térdbe futó csontok egymáshoz é
 • Duzzanat vagy vizenyősség az ízületek – különösen a csukló, kezek, ujjak és a térd ízületeinek – környéké
 • Az ízületek a test mindkét oldalán é
 • Kitapintható csomók a bőr alatt (reumás csomók)
 • Folyamatos fáradságérzet, alacsony hőemelkedés
 • Étvágytalanság

A térdek bemerevedhetnek és megdagadhatnak, valamint a fájdalom is hevesebbé válhat egy nagyobb erőkifejtéssel járó feladat esetén. Nagyon valószínű, hogy utána nem fog olyan könnyen mozogni a térde, mint korábban.

Másfelől azonban ha reggelente ropog a térde, az nem biztos, hogy probléma. Erről a kérdésről még az New York Times is írt egy cikket. Mindenkivel előfordult már, hogy ropogott a térde, de fontos megkülönböztetni, hogy vajon csak egy mindennapos jelenségről van szó, vagy ízületi gyulladásról.

A Stannah ezért megtette a következő lépést, és egy kísérlet segítségével közvetlenül is megtapasztalhatóvá tette, mit is jelent az ízületek súlyos gyulladásos állapota a mindennapokban – ez az Arthritis ruhakísérlet. A legjobban úgy tudja az ember átérezni és megismerni az RA tüneteit, ha a saját bőrén tapasztalja meg. A különlegesen kialakított ruha szíjakkal és gyöngyökkel szimulálja az ízületekben kialakuló kellemetlen érzést és ropogást. A kísérlet során megállapítható, hogy a kéz és a térd fájdalma a legerősebb és ez az, ami a mindennapokban is a leginkább hátráltatja az embert.

 

Hogyan lehet együtt élni az oszteoartritisszel (OA)?

Hogyan lehet együtt élni az oszteoartritisszel?

Ahogy idősödünk, egyre inkább úgy érezzük, mintha az ízületeink már nem lennének olyan ruganyosak, mint régebben. Az öregedés nem fájdalom nélküli folyamat. Amennyiben Ön nem tudja, mi is az OA, most megismerheti az okait és a tüneteit.

Az OA oka egyelőre még nem teljesen ismert, annyi viszont valószínű, hogy az öröklődés is szerepet játszik benne, és a kor előrehaladtával alakul ki. Az OA az 50 év feletti nőket jobban érinti, mint a hasonló korú férfiakat.Az első tünetek azonban már a negyvenes években jelentkezhetnek, majd fokozatosan romlanak.

Az OA egyik legnyilvánvalóbb tünete a porcok kopása. A porcok a csontvégeket borítják, és a csontok egymáson történő finom elmozdulását biztosítják. Egy OA-ban szenvedő ember esetében azonban az ízületi porc lassan elkezd elvékonyodni.

Egy egészséges térdet fájdalom nélkül lehet behajlítani, majd kinyújtani, mert ez a lágy és szivacsos anyag megvédi a csontvégeket a térdben. Idősebb korban azonban a porc elkopik, és az egymáshoz érő csontvégek fájdalmat okoznak.

Egyes esetekben az OA a mozgásképességre is hatással lehet, az egyszerű feladatok – például a lépcsőn való cipekedés segítség vagy a korlát használata nélkül – is nehézkessé válnak.

Az oszteoartritisz az 50 év feletti nőket jobban érinti, mint a hasonló korú férfiakat.

Ugyan a testmozgás nem okozhatja az OA-t, a megerőltetett ízület sérülésnek vagy egy balesetnek már lehet következménye az oszteoartritisz.

Az OA kialakulásának idejét számos tényező befolyásolja:

 • Kor: a porcok regenerációs képessége a kor előrehaladtával csökken
 • Öröklődés: egyes gének kapcsolatba hozhatóak az OA-val A görbe láb, a kötött ízületek vagy az ízületi fáradtság szintén növeli a betegség kialakulásának esélyé
 • Súly: a nagyobb testsúly nagyobb terhet ró a térdekre, így az ízületre is hatással van.
 • Sérülés: egy korábbi térdsérülés – például egy sportsérülés – szintén okozhat OA-t a jövő
 • Megerőltetés: azok, akik munka közben sokat térdelnek, hajolnak, emelnek vagy sétálnak, sokkal érzékenyebbek a térd sérüléseire vagy kopására, így később az OA kialakulására is hajlamosabbak lesznek.
 • Más betegségek – például a lupusban vagy Lyme-kórban szenvedőknél nagyobb eséllyel alakul ki OA.

Az OA ugyan idővel egyre súlyosabbá válhat, tehát minél hamarabb elkezdi az ember a megelőzést, annál hatékonyabb.

 

 Hogyan lehet a térd gyulladását és merevségét kezelni?

Jelenleg nincs gyógymód a reumatoid artritiszre (RA) és a oszteoartritiszre (OA), de egyes kezelések csökkenthetik a gyulladás és a fájdalom mértékét. A korai, határozott kezelések lelassíthatják vagy akár meg is fékezhetik az ízületi gyulladást. Amennyiben Ön valamelyik betegség kezdeti szakaszában van, a legfontosabb az, hogy megelőzze az ízületi fájdalmat, és kímélje a térdét, amennyire csak lehetséges.

Ha a fájdalom elviselhetetlen, az orvos felírhat fájdalomcsillapítót. A fájdalomcsillapító vagy a fájdalmas területre beadott szteroidinjekció azonnal megszüntetheti a fájdalmat. A fenti két gyógyszer mellékhatásai miatt azonban jó, ha tudja, hogy vannak más lehetőségek is:

 • A gyulladáscsökkentő kenőcsök csökkentik a fájdalmat és a duzzanatot;
 • A gyógytornász olyan gyakorlatokat mutathat, amellyel megerősítheti a térd körüli izmokat, így úgy válhat mozgékonyabbá, hogy nem károsítja a térdízületet;

Amennyiben a fájdalom még elviselhető, de már hatással van a napi rutinjára, az orvos az ízület védelme és a porckopás lelassítása érdekében azt tanácsolhatja, hogy változtasson az életén: Az egészségesebb élethez a következő lépések vezetnek:

 • Kis megerőltetéssel járó testmozgás: a séta, az úszás és a vízi aerobik a leginkább javasolt formá Viseljen olyan lábbelit, amely csökkenti a térdízületre ható erőt séta közben. Hirtelen fájdalom esetén azonban érdemes egy rövid pihenőt tartani.
 • A comb négyfejű izmának edzése: ezt az izmot mindig kis megerőltetéssel járó testmozgással erősí A csípőizmok megerősítése növeli a mozgóképességét és csökkenti a térd fájdalmát.
 • A fáslizás megtámasztja az ízületet és a csontokat, valamint enyhíti a fájdalmat és a kellemetlen érzé
 • A glükózamint tartalmazó étrend-kiegészítők szintén alkalmasak az enyhe tünetek enyhítésé A glükózamin egy olyan anyag, amely természetesen megtalálható a porcokban, és a szájon át történő bejuttatása segít a porcképződésben.
 • Étrendváltoztatás:noha ez az állapot diétával nem kezelhető, egyesek azt mondják, hogy a tünetek és a gyulladás súlyosabbá válik, ha magas zsírtartalmú ételeket és tejterméket esznek, míg az Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek (pl. lazac, tofu vagy diófélék) rendszeres fogyasztása enyhíti a tü A zöldségekben, gyümölcsökben, gabonában és olívaolajban gazdag mediterrán diéta szintén jó hatással van a fizikai állapotra és a vitalitásra.
 • Fogyás: Túlsúly esetén az OA súlyosabbá vá Már néhány kiló elvesztése is jóval kevesebb terhet rak a térdére. Szóval igyekezzen a testsúlyát a korának és testmagasságának megfelelő szinten tartania.
 • Pihentesse és kímélje a térdeit, ha fá
 • Akupunktúra: ez a 3000 éves múlttal rendelkező gyakorlat a test egyes részeit stimulálja, az így kibocsátott neurokémiai anyagok pedig enyhítik a fá
 • D-vitamin: A kutatások szerint az Egyesült Államok északkeleti részén élő nőknél nagyobb eséllyel alakul ki RA, mint a déli államokban élő társaikná A napfény hiánya D-vitamin-hiányt okozhat. A D-vitamin-hiányt pedig néhány autoimmun betegség kiváltói között tartják számon. Legyen azonban mindig óvatos, és használjon magas faktorszámú fényvédő krémet.

 

A kutatások azt mutatják, hogy azok, akiket azonnal kezelni kezdtek reumatoid artritisszel vagy oszteoartritisszel, sokkal hamarabb javult az állapotuk, és sokkal valószínűbb volt, hogy aktív életet folytattak, míg csökkent az esélye annak, hogy az ízületi károsodás miatt műtétre vagy protézisre legyen szükségük.

Ha azonban az életmód-váltás sem enyhítette a súlyosan károsodott térdízület okozta fájdalmakat, és már a mozgásában akadályozza, akkor mindenképpen a műtét a megoldás. Háromféle műtét létezik:

 • Artroszkópia: a porc meglazult részeinek eltávolítása, hogy simább legyen a porc felszí Ez a beavatkozás az oszteoartritisz korai szakaszában lehet hatékony.
 • Osteotomia: A térd közelében a csontból kivágnak egy darabot, hogy csökkentsék a térdre nehezedő nyomá
 • Térdprotézis: lehet szó a sérült részek pótlásáról vagy a teljes térd cseréjérő

Térdműtét után a lábadozás ideje akár 12 hét is lehet. Ez idő alatt a páciensnek nagyon óvatosnak kell lennie mert, mert a térd legkisebb megerőltetése vagy megterhelése is sokféle komplikációval járhat.

Vannak olyanok, akiknél a térd betegségei más betegségeket vonnak magukkal, de ezek többségét meg lehet előzni egészséges életmóddal, és a megelőzést, valamint a tünetkezelést előnyben részesítő hozzáállással.

Ugyanakkor gyakran nem esik szó a megelőző lépésekről, a Stannah azonban ezt is egy fontos tényezőnek tartja ennek a látszólag elkerülhetetlen problémának a késleltetését.

 

Lépcsőlift a térdei védelmére

Ha Ön is térdízület károsodásától és térdfájdalomtól szenved, óvatosan végezzen minden olyan cselekvést, ami megerőltetné vagy megterhelné a térdízületeit, például a nehéz tárgyak emelése vagy a cipekedés lépcsőzés közben. A vásárlóink azt is gyakran megemlítik, hogy a lépcsőzés a napi rutin első olyan eleme, ahol szembesülnek a térdfájdalommal.

 

Miért fáj a térdem a lépcsőn felfelé?

Egy idős nő a lépcsőliftet használja

Lépcsőzés közben gyakran megfájdul az ember térde. Miért van ez így? A blogbejegyzésben olvasottak alapján már Ön is tudja erre a kérdésre a választ: a térdkalácsnak sokkal többször kell elmozdulnia a combcsonton, mint általában. Ha a porcréteg megkopott, akkor fájdalmas lehet, ahogy a csont súrlódik a porc egyenetlen felületén.

Óvja meg a térdét és az energiáit olyan alkalmakra, amelyeket valóban örömmel végez. Így le tudja lassítani – vagy akár vissza is tudja fordítani – a térdízület károsodásait.

A mozgékonyságot segítő eszközök és alkalmazások, mint a sétabotok, a megfelelő lábbeli vagy a lépcsőlift számos előnnyel rendelkeznek, de közülük a legfontosabb, hogy enyhítik a térdére nehezedő állandó nyomást.Mindig jó arra is felhívni a figyelmet, hogy a térd kímélésével a műtét is elkerülhető, és az Ön függetlensége is tovább fenntartható.A függetlenség elvesztése olyan problémákat szülhet, mint az elhízás, a depresszió vagy az alvászavar.

Nem tudjuk elégszer elmondani, hogy az aktív élet milyen fontos, de a mindennapi rutinfeladatok, például a lépcsőn való cipekedés, többet árthatnak, mint használnak, súlyosbíthatják a térdízület problémáit és komoly porckopást okozhatnak.

Az aktív életmódot folytatók számára, akiknek azonban az otthoni lépcsőzés is gondot okoz, a lépcsőlift a tökéletes kiegészítő és megelőző megoldás.

Ezt a kijelentést nemcsak szakértő kollégáink, de a Stannah Európában és az Egyesült Államokban nemrégiben végzett piackutatása is alátámasztja. A kutatás is igazolta azt, hogy a mozgásképességgel kapcsolatos nehézségek egyik fő oka az ízületi fájdalom.

 • A lépcsőliftet használók 50%-a térdízületi fájdalmaktól szenved;
 • míg a megoldás iránt érdeklődők 61%-a szintén térd- vagy ízületi fájdalomról panaszkodott.

A lépcsőliftet használók 50%-a valóban ízületi fájdalmaktól szenved, míg a megoldás iránt érdeklődők 61%-a szintén térd- vagy ízületi fájdalomról panaszkodott.

Szóval nyilvánvaló, hogy a térdproblémák kifejezetten gyakoriak, és olyan fizikai károsodást okoznak, amelynek köszönhetően a lépcsőzés nehézzé, sőt veszélyessé válik.

Egy másik szempontból vizsgálva a kérdést, a térdízület problémái felelősek a mozgásszervi nehézségek 50%-ért:

 • Csontozat (térdízület – 50%)
 • Kimerültség (32%)
 • Egyensúlyproblémák (30%)
 • Légzésszervrendszer (23%)
 • Szív- és vérkeringés problémái (21%)
 • Neurologikus eredetű (14%)
 • Látászavar (12%)

 

Noha az RA és az OA tünetei akár ágyhoz is köthetik a beteget, az Ön szülei mégis dönthetnek úgy, hogy otthon maradnak, ön pedig aggódhat azért, hogyan fognak boldogulni a saját házukban segítség nélkül.

 

A megelőzés is fontos

A megelőzés jobb, mint a gyógymód. Különösen ha olyan betegségről van szó, mint a reumatoid artritisz (RA) vagy az oszteoartritisz (OA), amelyekre nincs gyógymód.

„A megelőzés sokkal többet ér, mint a gyógymód.” Benjamin Franklin

A lépcsőlift lehetséges felhasználóinak több mint fele gondolja úgy, hogy ez a megoldás valóban hasznos lehet a mindennapi életükben.Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a legelső lépés a megelőzés, ezért a vásárlóinkat hasznos és ismeretekben gazdag információkkal látjuk el.A lépcsőlift egyszerre megelőző lépés és megoldás a problémára.

A Stannah valóban odafigyel a vásárlóira, és megérti, hogy milyen nehézségekbe ütközik számukra a lépcső használata. Kiemelkedően fontos, hogy át tudjuk érezni, mire van valójában szüksége az ügyfeleinknek. Ez az a fajta empátia, amelyik az egyik legfontosabb tényező egy új, a vásárlóink igényeit kielégítő termék megtervezésekor. Természetesen a technikai részletek is fontosak, de sokat foglalkozunk öregedéssel kapcsolatos cikkek, könyvek olvasásával, elemzésével, hogy minél jobban megérthessük a vásárlóinkat és rátalálhassunk az igényeikre.

Ugyanakkor szerencsésnek érezzük magunkat, hogy megismerhetjük a vásárlóink inspiráló történeteit, akik már szembenéztek az öregedés és az ízületi gyulladás okozta nehézségekkel.  Ezek az érzelmes történetek megmutatják, hogy mit jelent együtt élni a fájdalommal, a korlátokkal, a frusztrációval és a másoktól való függéssel, és hogy ez milyen komoly pszichológiai hatással lehet az idősekre.

 

Szóval ha Önnek van olyan szerette, barátja vagy kollégája, aki térdfájdalomtól szenved, talán Ön is el tudja képzelni, hogy milyen akadályokat kell legyűrniük. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy nem lehet kellemes élmény beismerni önmaguknak a betegséggel való küzdelmet és az azt kísérő testi korlátokat elfogadni. A fájdalom mellett az is reménytelenséget, elveszettséget, sőt, depressziót is okozhat, hogy képtelenek szabadon mozogni az otthonaikban. A szeretteink számára nehéz megérteni, hogy többé talán nem lesznek képesek elvégezni egyes feladatokat. Gyakran előfordul az is, hogy megpróbálják folytatni korábbi szokásaikat, noha erre fizikailag már nem képesek.

Gondviselőként Ön azt szeretné, hogy biztonságban tudhassa a szeretteit, miközben szabadon és függetlenül mozoghatnának az otthonukban.

Noha a térdfájdalomra és a térdproblémákra nincs valódi gyógymód, egy lépcsőlift segíthet megelőzni a térdízületek további károsodását.

Reméljük, hogy ez a blog sikeresen összefoglalta a térdízület problémáival kapcsolatos tudnivalókat. Szerencsésebb lenne, ha hatékonyabb kezelések és valódi megoldások lennének elérhetőek, de a megértés és az együttérzés mindig remek kezdet a megelőzés útján.

Hiszen a megelőzés is fontos!