Otthon megöregedni: Ha a lépcső problémát jelent

Az otthoni megöregedés nem más, mint életünk alkonyát annak a háznak a biztonságában tölteni, amelyhez annyi kedves emlék fűződik.

Írta: Stannah

Otthon megöregedni a Stannah lépcsőlift segítségével

Az idősek családi és pénzügyi háttértől függetlenül szeretnének megoldást találni a kérdésre, hogyan tölthetnék idős éveiket is a saját otthonukban. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja (CDC) a következőképpen definiálja az otthon megöregedés fogalmát:

Képesség arra, hogy valaki a saját otthonában és közösségében, biztonságban, önállóan és kényelmesen élhessen kortól, pénzügyi helyzettől vagy testi erőtől függetlenül.

Miután több évtizednyi emlék köti a magyarokat is az otthonaikhoz, nem szívesen mondanak le a saját lakhelyükről csak azért, mert megöregedtek.Ha Önnek saját háza van, valószínűleg már megfordult a fejében, hosszútávon hogyan élhetne benne az önállósága feladása nélkül.Az idősek számára az önálló életnek azonban megvannak a nehézségei, ezért érdemes előre tervezniük.

A mozgékonyság felmérése

Első lépésként azt kell felmérnie, hogy a fizikai korlátai milyen szinten befolyásolják a napi rutinját. Képes arra, hogy dolgokat vigyen fel vagy hozzon le a lépcsőn? Használnia kell a korlátot? Képes 200 métert megtenni sík felületen segítség nélkül? Fontos, hogy őszinte válaszokat adjon ezekre a kérdésekre, mert a hosszú távú tervet nagyban befolyásolja, hogy most mennyire mozgékony. Érdemes azt is szem előtt tartania, hogy azok a feladatok, amelyek ma egyszerűnek tűnnek, holnap már lehet, hogy nem lesznek azok. Az otthoni megöregedés lehetősége több tényezőtől függ, de akár már a helyes lábbeli viselése is csökkentheti az otthoni balesetek kockázatát. Az olyan apró változtatások, mint néhány kapaszkodó felszerelése vagy egy masszív zuhanyszék is szinte azonnal biztonságosabbá teheti az otthonát. Azonban ha a lépcső használata okoz nehézséget, az újabb kérdéseket vet fel.

Mi legyen a lépcsőkkel?

mi legyen a lépcsőkkel?

Mindannyian emlékszünk arra, amikor tinédzserként minden további nélkül le tudtunk szaladni a lépcsőn, vagy éppen kettesével szedtük felfelé a fokokat. Sajnos ahogy az ember egyre idősebbé válik, egyre óvatosabbnak kell lennie, ez pedig azzal kezdődik, hogy az ember biztonságosan le tudjon jönni az emeletről reggel, illetve este vissza tudjon térni a hálószobájába.Azonban nem szabad, hogy rossz érzéssel töltsön el minket, ha napközben esetleg fel kell menni az emeletre.Amennyiben tudatosan úgy tervezi meg a napját, hogy reggeltől egészen lefekvésig ne kelljen a lépcsőt használnia, akkor nyilvánvaló, hogy ideje változtatni. A számos elérhető megoldás közüla lépcsőlift  egy remek megoldás arra, hogy az idősek biztonságosan és önállóan élhessenek az otthonukban.A lépcsőlifttel ismét élvezheti a háza nyújtotta lehetőségeket: az emeleti helyiségek ismét elérhetővé válnak, a mindennapi feladatok egyszerűbbek lesznek és a társasági élete sem szűkül be.

Költözés: nehéz döntés

A lépcsőlift azért is remek döntés, mert elegáns és egyszerű megoldás. Nem szükséges egy bonyolult költözés minden nyűgével és bajával foglalkoznia, hanem csak a lépcső okozta nehézségeket kell kiküszöbölnie, az otthona többi része pedig érintetlen marad.Egy költözés ráadásul komoly költségekkel jár, különösen akkor, ha idősek otthonába költözik. Gyakran megesik, hogy az új lakóhely jóval kisebb, mint a korábbi, és el kell döntenie, hogy mi az, amit megtartana, és mitől kell megválnia. A lépcsőlift esetében azonban nem kell megválnia legféltettebb kincseitől, azok továbbra is díszíthetik otthonát.

Otthon megöregedni a Stannah lépcsőlift segítségével

Kétszintes ház, egyszintes élettér

Gyakori megoldás az is, hogy az emeleti hálószoba helyett a földszinten alakítanak ki egy új helyiséget. Ez tagadhatatlanul praktikus megoldás, de az egy szintre redukálódó élet nem a legkényelmesebb, ha gyakran fogad vendégeket vagy látogatókat. A ház minden egyes négyzetmétere az Öné, miért döntene úgy, hogy csak a felében szeretne élni? Egy lift beszerelése is megfontolandó lehet, és elméletben működhetne is, de egy átlagos család számára ez hatalmas költségekkel járna.

Otthon megöregedni a Stannah lépcsőlift segítségével

A legfontosabb kérdés: a testi erő

Az ár, az élettér és a gyakorlati megvalósítás mind fontos szempont, amelyet az otthoni megöregedés kialakításakor figyelembe kell venni.A testi erőt viszont gyakran ki szokták felejteni a szempontok közül.Egy lépcsőlift az olyan mindennapi feladatokat is megkönnyíti, mint a szennyes vagy a napi bevásárlás felcipelése a lépcsőn.A lépcsőlift távolról is irányítható, így akár „teherliftként” is működhet – Önnek kevesebbszer kell lépcsőznie, és több energiája marad azokra a dolgokra, amelyeket szeret.

Minden egyes élethelyzet más és más, és végül Önnek kell eldönteni, hogy mi a legjobb megoldás az Ön és családja számára.A Stannah már 150 éve jelen van a piacon, az így megszerzett tudás és tapasztalat pedig az Ön biztonságos otthoni megöregedésének záloga. Amennyiben úgy gondolja, hogy a lépcsőlift lenne az Ön számára legmegfelelőbb megoldás, kérjük, lépjen kapcsolatba a Stannah magyarországi forgalmazójával, a Polizóval, akik ingyenesen, minden további kötelezettség nélkül tájékoztatják Önt a lehetőségekről.

Otthon megöregedni a Stannah lépcsőlift segítségével