Otthon megöregedni: Ledönteni az akadályokat

Az otthoni megöregedés nemcsak egy új trend. Ne hagyja, hogy a büszkesége és a régimódi stigmák megakadályozzák abban, hogy élvezze élete minden pillanatát.

Írta: Stannah

Egy korábbi blogunkban már foglalkoztunk azzal, hogy milyen megoldások segíthetnek az otthoni megöregedésben, és mennyire fontos az előretervezés. Sokan gondolnak ilyenkor a költözésre vagy a földszintre való költözésre, hogy ne kelljen lépcsőzni, pedig a lépcsőlift gyakran a legpraktikusabb megoldás. De mit tegyünk, ha a segítségre szoruló személy nem fogadja el a segítséget? Senkinek sem kellene zavarban lennie azért, ha a mozgásképességével kapcsolatos problémáival foglalkozik, mint ahogy az is fontos, hogy az idősek tudatában legyenek a lehetőségeiknek. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk a leggyakoribb érzelmi okokat, amelyek miatt az emberek ellenzik a lépcsőliftet, valamint leromboljuk az öregedéssel kapcsolatos stigmákat is.

Költségek és használhatóság

Sokan azért nem szeretnének lépcsőliftet a házukba, mert az „túl drága” vagy „nem férne el” a lépcsőn.Ilyeneket gyakran úgy mondanak, hogy nem néznek utána a terméknek vagy nem értik pontosan annak használatát.Ezek a logisztikai kifogások viszont tökéletes ürügyként szolgálnak, hogy az idősek elutasítsák a lépcsőlift ötletét, holott komolyan el sem beszélgettek a saját mozgásképességükről.A Stannah-nak ugyanis több modellje is van, amelyek mindenféle lépcsőtípushoz illenek.Legyen az Ön lépcsője meredek, keskeny, vagy csigalépcső, a Stannah termékei biztosan megfelelnek az igényeinek.Továbbá bérelhet is tőlünk, illetve felújított terméket is választhat, így nem kell egy vagyont fizetnie ahhoz, hogy lépcsőliftje legyen. A lépcsőliftek árát a költözés vagy a házátalakítás költségével és érzelmi terhével összevetve könnyen belátható, hogy ez az indok nem állja meg a helyét.

Az orvos mondta

Egyesek úgy tartják, hogy a lépcső a szükséges rossz ahhoz, hogy megőrizzék az egészségüket.Az orvos azt mondta, hogy maradjanak aktívak, így a fizikailag megerőltető lépcsőzést egyenértékűnek veszik az eredményes testedzéssel.A lépcsőzés valóban jótékony lehet egyes esetekben, de a súlyos sérülés esélye messze felülmúlja az esetleges előnyöket. A combnyaktörés megváltoztatja az ember életét, drámai mértékben lecsökkenti a mozgásképességét, és megfosztja a személyes önállóságától.Nem lenne szabad félelemből lépcsőliftet venni, ugyanakkor az otthon biztonságának mindenképpen prioritásnak kell lennie.Számos biztonságosabb módja van annak, hogy formában maradjon.

Még nem áll készen rá

Az idősek többsége, akik nehezen ismerik el, hogy gondok vannak a mozgásképességükkel, határozottan ellenzik azt, hogy lépcsőliftet szereljenek fel otthonukba. „Még nem állok rá készen”, hangzik a magyarázat. Számukra a lépcsőlift annak a szimbóluma, hogy idősebbé válnak, és egyre kevésbé képesek az önálló életre. Inkább addig odázzák el azt, hogy ezzel szembenézzenek, amíg valamikor a jövőben „készen nem állnak” erre. De ha nem most, akkor mikor? A Stannah ügyfelei mind azt a visszajelzést adták, hogy bárcsak előbb rászánták volna magukat a döntésre.

„Négy hónapja használjuk a lépcsőliftünket, és nagyon elégedettek vagyunk vele.Egy kétszintes házban élünk, és az én dolgozószobám, hálószobám és fürdőszobám az emeleten van.Azonban rossz a térdem és a derekam, a lépcsőlift viszont nagyban megkönnyíti, hogy feljussak az emeletre.Mindenkinek csak ajánlani tudjuk a Stannah lépcsőliftjeit.
(Mr. Cohen)

A kezdeti félelmek ellenére az ügyfeleink rendre úgy találják, hogy a lépcsőlifttel sokkal önállóabban mozoghatnak, miközben a családtagjaik is megnyugodhatnak. Amikor nem használja, a lépcsőlift könnyedén összecsukható. Szóval, ha nincs szükség rá, akkor nincs útban, ha viszont használni szeretné, egy mozdulattal útrakész állapotba hozható.